2012. január 24., kedd

Angol módi


Akik már nagyon várják beszámolómat a múlt szombati tiszai süllőpergető versenyről, azoknak azt javaslom, hogy addig is olvassák el legutóbbi cikkemet az angol horgászkultúrával kapcsolatos benyomásaimról itt:

http://www.peca.hu/horgaszat/magazin/csomotures/fish_and_chips/

Mire mindenki a végére ér, meglesz a süllőversenyes írás is.

Üdv!

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy egy árnyalt képet mutattál, azt gondoltam előtte, hogy dicshimnusz lesz. Én is megütköztem, amikor a legjobb horgászhelyeken a "private fishing area" tábla díszelgett pl. És persze le a kalappal előttük.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek. Jó írás.
    Magánvéleményem (tudom radikális): továbbra is az élővízi halászat betiltása mellett, az általános "no kill" szabály bevezetésében látom az egyetlen célravezető megoldást. Halhúst a boltból - horgászélményt a vízpartról.
    A lerablás pénzügyi hasznának többszöröse jöhetne be csak a horgász-turizmus gazdasági eredményeiből.

    VálaszTörlés
  3. @ kenus: Örülök, hogy nem okoztam csalódást. :) Nyilvánvalóan más az alaphelyzet, és mások az adottságok is ott, meg itthon. Ezzel együtt itthon legalább a jobbítás szándékával szeretnék gyakrabban szembesülni. Nálunk is vannak jó példák, felvillan néha egy kis fény az alagút végén, de sajnos nem látom rózsásnak a jövőt, pedig született optimista vagyok. Talán emiatt is próbálom mindig megtenni azt, amit én tehetek az ügyért, például mondom, és mutatom, milyen alternatívák vannak, miből lehetne ötleteket meríteni, bevált módszereket átvenni vagy átalakítani, hazai körülményekre szabni...

    @ Korvin ST: Valóban célravezető lenne, amit írsz, ha a cél a halállomány megóvása és gyarapítása. A jövő szempontjából nem minden célravezető ötlet lenne azonnal kivitelezhető, és pillanatnyilag igen kevés az, ami szerintem ma itthon * ebben a politikai, üzleti és morális helyzetben - megvalósítható, bár minden csak szándék kérdése. Erről jut eszembe, mire jó ez az Év hala cécó? Az én szememben ez akkor érne sokat ez a kezdeményezés, ha azt mondanák, idén a süllő az év hala, egy évig védett halfajként kezelendő, horgászni sem szabad rá. Amíg nem ez van, addig a szememben ez csak kedves marketingötlet, semmi több. Bocs, hogy elkanyarodtam... :)

    VálaszTörlés
  4. Jó cikk. Kinti munkavállalóként én is belekóstolhattam az angol horgászéletbe. Kevés a természetes víz, inkább a kockatavak dívnak. A szabályokkal azért túlzásba tudnak esni. Szakáll nélküli horog oké, minden halat vissza kell dobni oké, etetőanyag használata tilos oké, lebomló ólom használata oké, de volt egy helyen olyan szabály is, hogy vakuval nem fényképezheted le a halat. Na, itt kiakadtam. :)

    VálaszTörlés
  5. @ marci: Szia! Ez a "vakuval ne fotózd a halat" dolog tényleg kemény. :)

    VálaszTörlés