2011. december 4., vasárnap

Olyan nincs, hogy "rossz idő". Csak olyan van, hogy "rossz ruha." - régi dakota horgászbölcsesség


Pár évvel ezelőtt vettem egy kitűnő szél- és vízálló, lélegző, meleg téli horgászdzsekit. A ruhadarab aztán a számtalan peca megpróbáltatásai során bizonyított, de idővel megérett a vizes ruhás törölgetésen túl egy komolyabb mosásra és az időközben teljesen megszűnt felületi vízlepergető képességét is vissza kellett állítanom.


Mivel a gondos japánok tisztítással és ápolással kapcsolatos figyelmeztetései csak két címkén - Warning label - fértek el, ezért úgy gondoltam, nem árt, ha nem megyek ezúttal fejjel a falnak, hanem utánanézek, mire kell figyelni a vízálló-lélegző (gore-tex jellegű membrános) ruhák tisztításánál.



Google barátunk egy figyelemre méltó leíráshoz vezetett, amit nem idéznék terjedelme miatt, legyen elég annyi, hogy mindenkinek érdemes ezt elolvasni, mielőtt ilyen dzseki vásárlásába, vagy épp mosásába fog.

http://www.erdelyiturak.ro/gore_tex.html

Az olvasottak hatására a Mountex-ben vásároltam egy speciális folyékony mosószert és egy impregnáló spray-t. Gondoltam, a "kompatibilitás" miatt célszerű azonos márkát választanom.


A képen látható mosószer 2.290,- az impregnáló spray 2.990,- forintba került. Nem maradt más hátra, mint hideg vízben elkeverni egy kupaknyi mosószert és kimosni benne a dzsekit.


A szárításra is számos tiltás vonatkozott, ezért csak simán egy vállfára tettem a vizesen közel 40 kilós dzsekit, és hagytam, hogy kicsurogjon belőle a víz, és megszáradjon a levegőn, a teraszon. Nyilván praktikusabb lett volna, ha erre a műveletre november vége helyett mondjuk augusztusban kerítek sort. Nekem persze nyáron eszembe se jutott, hogy télen jó lenne vízlepergető, tiszta és illatos dzsekiben horgászni egy átázott, nyálkás-véres darab helyett.


A teljes száradást követte az impregnálás. Az instrukció szerint 10-15 centiről kell fújni a spray-t. Az instrukciót betartva viszont a kapucnira és az egyik ujjra nem jutott belőle. Valószínűleg kevesebbet kellett volna fújnom egy-egy részre.


Az újabb flakon vásárlásakor a Mountexben egy hölgy felvilágosított, hogy a spray amolyan elsősegély jellegű megoldás inkább, legközelebb használjak ilyen célra folyékony, az öblítővízbe öntendő impregnálót. Abból garantáltan mindenhová jut majd, és nem fordulhat elő, hogy kevés lesz. Majd legközelebb megfontolom. Minden esetre a mosószer még évekig elég lesz, a spray-ből meg a következő impregnálásra sem jut majd elegendő mennyiség.

Az első pecán túl vagyunk, az impregnálás működik, eddig bevált, bár nem nagyon esett tegnap.


A bejegyzés témájához illeszkedve szót ejtenék még egy roppant praktikus holmiról, amit nemrég fedeztem fel magamnak. Ez az egyszer használatos hőfejlesztő talpbetét. Sahara a márkaneve, szintén a Mountexből. Japán gyártmány, egy csomagban 3 pár kis méretű talpbetét van (mindenkinek egy méret) 2.180,- forintért. A levegővel érintkezve a talpbetét belsejében beinduló kémiai reakció során 5-6 óra hosszan 35-39 fok közötti hő fejlődik, ami mondjuk decemberben a 3 fokos Tiszán a csónakban ácsorogva - pergetve - igen kellemes, komfortnövelő érzés. Minél jobban szigetelt a bakancsunk, annál hatékonyabb a "fűtés". Melegen ajánlom mindenkinek.


Kipróbáltam a kézmelegítőt is, ez két darabos, belga, és csak 650 forint, de nem vettem hasznát. Pergetve mindkét kezem kint van, ezek pedig a zsebemben, ahonnan megszökik a hő. Lékre, vagy fenekező horgászoknak azért jól jöhet.


A vízhatlan sebtapasz meg azért kell, mert a fagytól elgémberedett kézzel megszúrom magam csalizáskor, és a köves is gyorsabban felcsapja szúrós hátuszonyát, mint ahogy rá tudok fogni... Legközelebb halak is lesznek, szintén a csíkos, szúrós hátú fajtából.

2 megjegyzés: