2012. április 2., hétfő

Bolondok napja?



Volt tegnap 50 "bolond", aki összejött Délegyházán egy olyan klub meghívására, amelyik egy behurcolt, alig pár hazai vízben előforduló halfaj horgászait szeretné összefogni. Meghallgatták a klub alapítójának gondolatait, majd jó hangulatban horgászni indultak az orkánszerű szélben, amikor a legtöbb, magát épeszűnek tartó horgász otthon lapít és sopánkodik, hogy nem lehet ilyen időben pergetni.

A klub alapítója Varga "Flyfish" Vili, a szervezetet meg a célkitűzéseket itt megtaláljátok: http://www.bassfishingclub.hu/

Hogy tényleg bolondok-e azok, akik azért szövetkeznek, mert szeretnének egy kitörési pontot mutatni az itthon még sajnos sok helyen elfogadott, túlnyomóan "pontycentrikus", "mindent hazavivős" kultúrából, azt döntse el mindenki maga. A klub nem elitista, volt itt idős, fiatal, jól szituált, diák, nyugdíjas, határon túli és női horgásztárs is az érdeklődők között, akikhez én is tartozom.



Az alapelvekkel minden jóérzésű horgász egyet kell, hogy értsen. Ne szemetelj, ne piálj peca közben, tarts tiszteletben másokat, nyomd le a horgod szakállát és engedd vissza a halakat (legfeljebb olyat, és azt az egyet tartsd meg, amit aznap frissen megeszel). Ha jól emlékszem, nagy vonalakban ennyi, de majd kijavítanak, ha tévednék. Ez sokak számára és sok helyen nem evidens, ezt, ennek nyomait látjuk sokfelé a parton és a vízen.

Ilyen célokat sok egyesület szab, a fekete sügeres klub specialitása az, hogy az embereket egy olyan sporthal köré szervezi, ami önhibáján kívül került hozzánk és egy későbbi súlyos emberi/szakmai hibát - törpeharcsa telepítés - orvosolandó terjedt el sokfelé. A fekete sügér horgászata a világ édesvízi horgásziparának fő mozgató rugója, a világban 70 millió horgász fő célhala ez az erős, ellenálló ragadozó hal. Japán, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország szintén olyan országok, ahová behurcolták ezt a fajt, és mivel eltüntetni már nem lehet, inkább profitálnak a jelenlétéből. Csendben jegyzem meg, eredetileg a Pó folyóban sem volt harcsa, az Ebro-ban sem úszkált harcsa, süllő és csapó sügér, és nem is uszályok ballasztvizében kerültek oda ezek a fajok...

Aki a fekete sügér népszerűsége okára kíváncsi, az amerikai versenyek tévéközvetítésének döbbent megtekintése helyett próbáljon inkább fogni egyszer egy nagyobbat. Ki fog derülni, miért szeretik annyira. Az érdeklődők keressék a klubot és tagjait, akár a Facebook-on is. Aki ott volt, élménydús pecában volt része, halakat is fogtunk szép számmal, az orkán és a jobbára körbeépített víz ellenére is. Ezúttal Györke Zoli barátom fotózott - köszönet illeti érte -, nekem a kamera jutott. Kisfilm azonban csak később lesz, most vár a munka.



4 megjegyzés:

  1. Remélem egyre többen fognak csatlakozni mind a klubhoz, mind a mentalitáshoz!
    Legyen az sügér horgász, vagy feederező a Dunán.

    VálaszTörlés
  2. Nice fish! Hogy is mondják? Bolondok szerencséje :)
    Esküszöm én is csatlakoznék egyszer a társasághoz, de még soha nem láttam Feketesügeret élőben... Mindig csodával nézem a Nitron ordibáló baszmasztereket, és arra gondolok, hogy egyszer én is ott leszek :)
    G.

    VálaszTörlés
  3. Ja még erről a szakálvisszanyomáshoz hozzá teszem, hogy én már minden csalimon megteszem, mert két hete a sebészettől mentett meg, amikor egy virgonc domi a horog öbléig húzta a kezembe GPepp csodálatos wobblerjének a hármas horgát. Tehát első sorban kiméletes a halakkal és a horgásszal szemben... :)

    VálaszTörlés
  4. Gábor, mit hallok?!? Nitrón szeretnél ordibálni? :) Ha megígéred, hogy halkan ordibálsz, szívesen elviszlek feketesügeret fogni, ha itt jársz Pesten. :)
    Második megjegyzésedhez nincs mit hozzátenni, ez így van, szintén igen fontos aspektus.

    VálaszTörlés