2010. július 6., kedd

GO LARGE !?!



Ez az amerikai gyorsbüfék hangulatát idéző mondat csak azért jutott eszembe, mert az eltúlzott méretek elsőre Amerikát juttatják eszembe. Nagy autók, nagy kólák, nagy tavak, nagy műcsalik…. A méret persze csak viszonyítás kérdése. Hogy szigorúan a pecánál maradjunk, egy műcsalit szerintem több okból támadhat meg egy hal. Hal alatt ebben az esetben alapvetően csukára gondolok, az említett, fotókon szereplő csalik célhala jellemzően egy esox-féle. Nem vagyok etológus, inkább csak a józan ész és átlagos képzelőerő mentén gondoltam végig a csukák motivációját, különös tekintettel a műcsalik méretére.

Ha tápláléknak nézik a műcsalit, akkor annak kiválasztásakor illik illeszkedni az épp aktuálisan jellemző táplálék méretéhez, színéhez, alakjához a szakirodalom szerint. Meg arra is illik gondolni, hogy egy opportunista ragadozó szemében a könnyen, kis energia befektetéssel megszerezhető nagy mennyiségű táplálék komoly motiváció lehet. A lomha, de hatalmas falatért még akkor is megmozdul, ha egy kisebb csalira csak unottan néz. Tehát a méret is számíthat, ha kajáról van szó.

Ha agressziót vált ki, konkurenciát, vagy fenyegetést imitál, akkor sem feltétlenül járunk rossz úton, ha nagyobb a méret. Alapjában véve nagyobb egyedeket szeretnénk fogni, ami tehát elmenekül a csalink elől, az nőhet még. Döbbenetes viszont, milyen kicsi halak is nekimennek viszonylag nagy wobblereknek. Kannibál jellemüknél fogva a vetélytárs és potenciális táplálék halmaza jelenős átfedést képez.

A harmadik ok a kíváncsiság. Szerintem ez is valós motiváció. Egy elképesztően zajos, színes, nagy úszó valami kiválthatja egy csúcsragadozó kíváncsiságát, az odaúszik, megnézi magának, majd dönt. Ha „kaja”, vagy „ellenség” a döntés, már félig nyert ügyünk van. Ha nem tudtuk támadásra bírni, még mindig változtathatunk.



Eddig a mese, ha minden így működne, mindenki bazinagy halakat fogna bazinagy csalikkal. Aki jár néha vízparton, az tudja, messze nem ez a helyzet, sőt.

A nagy műcsalihoz illeszkednie kell a felszerelésnek. Nagy dobósúlyú, kellően merev spiccű bot. Jól terhelhető – vastag – zsinór, masszív orsó. A finom, rugalmas pecának rögtön lőttek. Macerás a tárolásuk, nehéz belőlük párat zsebre tenni egy parti, cserkésző pergetéshez. Drágák, körülményes ilyeneket beszerezni, és túlzottan szelektálnak. Akkor meg mi értelme az egésznek?



Csak annyi, hogy vannak helyek, ahol a nagy csalik jól működnek. Egy ilyen speciális brakkvizes területre járok el évről évre. Ott a csukák átlagban 5 év alatt érik el az 1 méteres testhosszt. Ritkán mozdulnak kicsi halakra. A táplálékhalak jelentős része tengeri eredetű, és jellemzően akkora, mint egy 17-20 centis gumihal. A terep nem akadós, 4-10 méter közti mélységű, tengeri fűvel benőtt másfél méteres platókkal. A halak a fenéken lapulnak a töréseken, de sokat vándorolnak is. Az áramlás gyakran igen erős. A vízterület közvetlen összeköttetésben van a Balti tengerrel. Egy ilyen hatalmas vízen a halaknak nincs ideje sokat gondolkodni, egy könnyen megszerezhető falatot nem lehet elszalasztani. Ha nem boldogulunk a hering utánzatú gumihalakkal, és wobblerekkel, jönnek az extrák. A csukák ott vannak, rá kell vennünk őket a támadásra. Csobbanhat a bulldawg, a Boddenwurm (a maga 47 centijével), jöhet a multifunkciós Little Ernie egyenesen Pete Maina barátomtól. Az egészben az a szép, hogy ott is becsúszhat olyan nap, amikor semmi nem vezet eredményre, de ha egyszer egy méter körüli, vagy netán jóval hosszabb csukát fáraszthat valaki, az megéri a 15 dekás nyavalyások hátszaggató dobálását…



Most épp egy újabb csomagra várok a tengeren túlról. A műcsaligyártó céget alapítói egy tengeralattjáróról nevezték el… Ha megjön, nem a Vörös Októberre vadászom, hanem vele. Csukára, természetesen.

A fotók a mostani készlet jellemző darabjait mutatják. Az arányok végett középen egy Rapala DT 10 lapul. Némelyikről lehetne mesélni, de az már egy másik fejezet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése