2011. november 1., kedd

Fekete(sügér) mágia?


Nem szerettem volna, ha úgy ér véget az év, hogy nem kötöttem közeli ismeretséget a tengeren túli (legyen az nyugaton, vagy távol-keleten) pergető horgászok rajongásig imádott célhalával, a fekete sügérrel. Látnom kellett végre, mit tud ez a nagyszájú hal, amire egy (dollárban) több milliárdos üzletág épül. Ehhez nem utaztam azonban messzire, csak egy közeli kavicsbánya-tóra, ahol egyszerre világosodhat meg a magamfajta érdeklődő úgy, hogy közben egy percig sem kell megfeledkeznie arról, hogy bizony itthon maradt.

Egy normális horgász nem egy - az őshonos ragadozó fajok pergetésére kifejezetten ideális - késő őszi időpontot választott volna feketézni, hanem a nyár közepét, amikor a feketesügér aktív, a többi rablóhalunk meg – a nagykönyv szerint – nehezebben fogható pergetve. Nekem persze egyéb teendőim miatt úgy alakult, hogy a nem különösebben ideálisnak tartott október végén kezdtem szervezkedni. Goli kedvesen felajánlotta segítségét, én pedig örömmel támaszkodtam hely- és halismeretére.


A vízhez érve igencsak megörültem annak, hogy kicsit lecsúsztam az ideálisnak tartott időszakról. A nyaraló-tulajdonosoknak töredéke volt csak a kint a telken - és bár az elmaradhatatlan flex ott is szólt, a kutyák a nyakunkba csaholtak és volt, aki dacára a hajnali fagyoknak a tó vizéből búvárszivattyúval locsolta a gyepet – nem kellett senkivel konfrontálódnunk, horgászokkal pedig szinte egyáltalán nem találkoztunk.

Goli egy szélcsendes, napsütötte partszakaszra vitt, hogy gyorsan túlessek a „beavató halon”. Egy közepes gumicsalival hamar becserkésztem az első nagyszájút, majd szép sorban még hármat a nap folyamán. Az instrukciók alapján beloptam a halakat a parton osonva, szinte a kiskertek kerítésénél állva dobtam túl a part mellett napozókat, majd lépre csaltam őket, ha sikerült. Jónéhány halat vesztettem persze, meg kell szokni azt, hogy nem szabad elsietni a bevágást, mert akkor könnyedén kiránthatjuk a csalit és a horgot a csak nyitott állapotban jókora szájból.

Egy mélyebb részen a mederbe dobva a még süllyedő gumicsalira kaptam goromba ütést, és a hal megakasztása után rögtön megéreztem, ennek most a fele sem tréfa. A stégtől igen távol kapott, a hosszú zsinóron dobálta magát a víz alatt, és felette is, én meg csak reménykedtem, hogy kitart a 0,20-as monofil. Goli csendben megjegyezte a szomszéd stégről: „Most jönne jól a vastagabb zsinór. Meg majd amikor ki akarod venni.”


Hoppá, erre nem is gondoltam. A stéghez odavezettem a halat, hála az egyrészes, viszonylag puha botnak a zsinór is bírta, de reptetésről most szó sem lehetett. Ekkor beugrottak a Bassmaster közvetítésekből ismert csónakban hasalós, kézzel kiemelős jelenetek. Nosza, gondoltam, akkor próbáljuk meg: a felkapókart felnyitottam, a stég szélére hasaltam, a zsinórt a bal kezembe fogtam, a halat a zsinórnál fogva félig kiemeltem, jobbal lenyúltam és elkaptam a száját. Megvan! Ez volt aznap addig a legnagyobb halunk! Nem egy óriás, de szép, egészséges példány, és megmutatta, miről szólhat valójában a feketesügér horgászat.


Goli végül pár elbaltázott kapásom után igazi horgászvezető módjára mutatott nekem egy valóban komoly nagyszájút is, csak hogy világos legyen, minek szól a lelkesedés, és hogy miért fogunk rövidesen visszatérni. Ezután a nap után másként cseng majd Brian Schram barátom dalának refrénje a hangszóróból:

„Hey, you gonna kiss my bass?”

5 megjegyzés:

  1. Grat Aurél, szép halakat fogtatok!

    VálaszTörlés
  2. Gratulalok Aurel!

    hivtalak volna, de betlizett a sim kartyam, talan holnap majd mukodni fog a telefonom... erdekel mi volt a CSEL :) ?

    VálaszTörlés
  3. @ Zalán: Köszönöm! Valóban szépek voltak, nem is beszélve azokról, amiket csak láttunk, de megfogni nem sikerült... :)

    @ Pali: Beszéljünk holnap, Pali! Bár nem hiszem, hogy általános, örök érvényű igazságokkal szolgálhatok... :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek nagyon!

    Aurél, szerintem kis országunknak nincs olyan négyzetmétere, ahol ne lehetne legalább egy flex hangját hallani. ;)

    VálaszTörlés
  5. Szia Bálint! Ebben van valami... De nem bánom,ha szól a flex, ha közben ilyen halakat foghatunk. :) Bár anélkül is menne...

    VálaszTörlés